TAFADDHAL

JIHAD FI SABILILLAH

JIHAD FI SABILILLAH

Selasa, 19 April 2011

Video Lucah, Pengakuan RPK & Sarawak

Sepatutnya, catatan ini saya masukkan sebelum PRN, tapi kesempatannya baru kini. Renung-renungkanlah..

Video Lucah, pengakuan RPK dan Sarawak

Kalau dulu rakan karib, kini menjadi sebaliknya. Apakah segala ini tumbukan hebat daripada seseorang untuk seseorang?

Cuaca politik di Malaysia, kian kritikal. Entah cerminan mana dipandang oleh puak-puak tertentu untuk kepentingan parti, menjadi ‘aliran normal’. Adakah semua itu mudah digunapakai untuk menawan hati penduduk Sarawak menjelang kurang 24 jam PRN Sarawak?

Awal pengumuman mengenai PRN Sarawak, Malaysia digemparkan dengan kisah Datuk T tetang video membabitkan mantan TPM, dan kini dalam tempoh kempen pilihan raya Sarawak yang hanya berbaki sehari, serangan ke atas ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim diperhebatkan melalui siaran temuramah dengan penulis blog popular Raja Petra Kamaruddin.

Menjelang Pilihanraya Negeri Sarawak 2011 kali ke 10 yang akan diadakan kurang 24jam lagi dengan penamaan calon telahpun dimuktamadkan pada 6 April 2011 yang lalu, sebanyak 71 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang bakal dipertandingkan dan kali terakhir Negeri Sarawak mengadakan pilhanraya adalah pada 20 Mei 2006.

Kali ini, isu-isu politik semakin kuat dimainkan.Lebih-lebih lagi, persoalan mengenai Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang telah menjangkau tahun ke-30 menjadi Ketua Menteri Sarawak, lebih lama dari mana-mana menteri yang ada sebelum ini, namun beliau masih lagi bertanding untuk pilihanraya Negeri Sarawak kali ini dalam DUN Balingian.

Persoalannya, kita sering nampak, apabila tibanya pilihanraya, barulah wakil-wakil rakyat ini turun padang untuk berjumpa dengan rakyat jelata dan masyarakat pribumi. Sedangkan sebelum pilihanraya, nak nampak batang hidung pun susah, apatah lagi ingin minta bantuan sebagaimana majoritinya, masyarakat negeri Sarawak bukanlah dari orang yang senang.

Negeri yang paling banyak menghasilkan pendapatan buat Kerajaan Malaysia, pada kami, semacam dianak tirikan. Sedangkan apa yang di lihat, negeri Sarawak adalah aset tetap kepada Kerajaan Malaysia, berbanding negeri-negeri lain yang kebanyakannya banyak menjadi liabiliti.

Harapan rakyat negeri Sarawak, mereka memilih yang benar-benar dapat membantu mereka dan memacu rakyat dan ekonomi negeri Sarawak ke arah yang lebih baik dan maju dari segi kemudahan awam dan insfrastruktur yang lebih baik.

Sekalian rakyat Sarawak khususnya dan umumnya Malaysia, mendambakan satu politik rasional tanpa ada tipu daya semata menabur janji dan seterusnya dalam tempoh 5 tahun akan datang, puak-puak itu akan kembali meyerakkan mutiara indah.

Setiap kita ada agenda pasti. Namun yang utama, ia bersih dan telus dan tidak bertentangan fitrah dan syariat. Teruslah berdoa untuk malaysia agar sinarnya menerangi umat sejagat!

Tiada ulasan: